TUPPERWARE BRANDS / Anjung Suri


Monday, March 12, 2012

Bahaya Pinggan Melamine dan pinggan TIDAK HALALKebanyakan pinggan plastic di Malaysia dibuat daripada MELAMINE yang mengandungi ‘urea formaldehyde’ dan sangat merbahaya kepada kesihatan.

Urea Formaldehyde adalah sejenis bahan yang biasanya digunakan untuk membuat bekas barangan elektrik dan ‘insulation’ wayar elektrik. Bahan ini amat berbahaya jika masuk ke dalam badan manusia & boleh menyebabkan masalah terhadap sistem penghadaman, sistem pernafasan, batu karang, buah pinggang, cancer pundi kencing dan juga kerosakan sistem pembiakan.

Kebanyakan restoran-restoran di Malaysia menggunakan pinggan jenis ini kerana ia tidak mudah pecah dan kelihatan cantik seperti pinggan ceramic. Untuk mengenali pinggan-mangkuk jenis melamin, kebiasaannya di bawah pinggan ini tertulis MELAMINE. Tetapi pinggan-mangkok melamine yang di buat di Thailand atau China selalunya tidak menulis perkataan ini di pinggan tersebut. Pinggan-mangkuk melamine dari Thailand adalah jenis paling berbahaya disebabkan bahan kimia yang terdapat dalam pinggan mangkuk tersebut sangat mudah ‘leech out’ ke dalam makanan kita, terutamanya jika makanan itu panas.

Oleh itu elakkan semua pinggan mangkuk plastik yg kelihatan berkilat seperti seramik, kerana ia kemungkinan besar adalah melamine.

Bahan MELAMINE ini juga boleh bertindak-balas dengan bahan makanan dan membentuk racun yang lebih berbahaya, iaitu melamine cyanurate. Bahan ini akan membentuk crystal seperti kaca yang boleh merosakkan salur darah dan buah pinggang.

Langkah yang terbaik ialah menggunakan pinggan yg dibuat dari kaca atau seramik kerana bahan ini adalah sangat stabil & selamat untuk digunakan.

Kebanyakan negara di Eropah, New Zealand, kerajaan Amerika Syarikat dan juga kerajaan UAE telah mengharamkan penggunaan bagi semua mangkuk pinggan-mangkuk yang diperbuat daripada melamine.

 Masalahnya, sekiranya kita ada anak-anak kecil, adalah kurang sesuai menggunakan pinggan seramik atau kaca kerana ini agak merbahaya kepada mereka. Dikhuatiri akan pecah dan melukan mereka.

Manakala bagi pengguna Islam pula, tahukan anda, pinggan mangkuk juga ada halal & haramnya ?

Fatwa Berkaitan Pinggan Mangkuk Berasaskan Serbuk Tulang (Bone Ash)

Tarikh Keputusan: 
5 Apr, 2010
Huraian Tajuk/Isu: 
Fatwa Berkaitan Pinggan Mangkuk Berasaskan Serbuk Tulang (Bone Ash)
Keputusan: 
Dimaklumkan bahawa telah dibincang dan dibahaskan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor pada 20 Rabiul Akhir 1431 bersamaan 5 April 2010. Setelah dilihat dengan penuh penelitian, maka keputusannya adalah seperti berikut.
(sila klik disini untuk pembacaan lebih lanjut mengenai Fatwa ini)
Artikel mengenai Fine Bone China - Di sini
 

Untuk anda yg prihatin, bertukarlah menggunakan produk daripada Tupperware Brands. Pembuatan dan materialnya disahkan selamat oleh FDA dan badan antarabangsa yang lain.


Safe…for you and your family

Tupperware yang diperkenalkan sejak tahun 1946 oleh Earl Tupper di Florida, Amerikat Syarikat (AS) bukan saja menjanjikan peluang perniagaan yang cerah malah koleksi produk tersebut selamat digunakan oleh semua lapisan masyarakat.

“Orang ramai cenderung membeli botol air dan bekas makanan plastik kerana harganya murah berbanding produk Tupperware yang berharga RM10 ke atas. Tetapi, tahukah anda bekas Tupperware lebih tahan lama kerana diperbuat daripada material tidak bertoksik dan tiada unsur karsinogenik? Lagipun produk Tupperware diiktiraf oleh Food & Drug Administration & Japan Polyolefin Hygienic Assocoation Standart (FDA).

…safe for the environment too.
Each year, an estimated 500 million to 1 trillion plastic bags are used worldwide. 8 out of 10 plastic bottles end up in
landfills all over the world everday!
  • The increasing amount of garbage means we will need more landfills. Forest and jungles will have to be sacrificed, leaving our animal friends without homes.
  • No more disposable bottles, containers or plastic bags. Use Tupperware instead. Help reduce waste contribution.Baca lagi tentang melamine di sini:
Melamine-tainted milk seized from China factory:
http://www.nst.com.my/Current_News/NST/Monday/NewsBreak/20080915125202/Article/index_html
Melamine plates a health hazard
http://archive.gulfnews.com/articles/07/05/14/10125274.html
FDA: Melamine found in baby formula made in China
http://www.usatoday.com/money/industries/food/2008-09-11-tainted-formula_N
Pet Food Recall (Melamine)/Tainted Animal Feed
http://www.fda.gov/oc/opacom/hottopics/petfood.html

Untuk pesanan produk Tupperware atau ingin menjadi ahli - sila hubungi sales@tupperware4all.com hari ini !! 

Reactions: